UN PROJECTE SOCIAL / A SOCIAL PROJECT

L'Associació Obrador Xisqueta porta a terme un projecte d'economia social que neix amb la finalitat de pagar un preu just la llana dels pastors i pastores del Pirineu. Treballa l'aprofitament de la llana d’ovelles de raça Xisqueta. El resultat: la formació d'artesans i artesanes; el desenvolupament d'una artesania de qualitat 100% local, 100 % artesana d'innovació i la revalorització de l'ofici de pastor. Obrador forma part del Projecte Grípia, d'on sorgeix l'Escola de Pastors de Catalunya.

miércoles, 13 de noviembre de 2013

A mà 02!: Com tenyir un groc brillant amb la Ceba / Cómo teñir un amarillo brillante con la Cebolla

[+ adelante en castellano]Recuperem un antic post. Lina Ratia, artesana vinculada al projecte Obrador Xisqueta, ens explica com tenyir un teixit amb ceba. Sembla que aquesta setmana entra "l'hivern". Aquest vent gelat ja ens avisa que hem de començar a treure les nostres peces de llana. Volem compartir de nou amb vosaltres com podeu treballar el tint natural des de casa vostra i ho farem amb la ceba, una de les plantes - vegetals - més fàcils i segures a l'hora de tenyir. Breument us diem com!:

Tens una peça de roba Xisqueta tenyida amb ceba (color groc mostassa)? Vols retornar-li el color que amb els mesos s’ha anat descolorint? Tens una peça de llana o de cotó de color blanc o clar?


Aquí trobaràs la recepta per fer un groc ben lluminós tu mateix/-a!

Ingredients:

Pell de ceba:  la mateixa quantitat que pes de la peça de roba a tenyir.


Bullim la ceba una 1/2 hora aproximadament. Refredem una mica i la colem.
Remullem la peça en aigua una mica calenta i l'afegim al caldo de la ceba. Ho posem tot al foc i el deixem una 1/2 hora més sense que bulli. Deixem refredar el bany i després rentem amb aigua tèbia i sabó neutre.

La quantitat de pell de ceba la podem augmentar en funció de la intensitat de color desitjada.

I ja està! Una peça rejovenida amb un color ben viu!

Consells: Tot i que som una familia nombrosa i ens encanta la ceba, d'on puc treure 100, 200, 300 g. de pela de ceba???!!! La manera més senzilla d'aconseguir-la és adreçant-vos a la vostra verduleria habitual i demanar-los-hi que us recullin la pela de les cebes de les caixes i/o vendes que facin. Ja veureu que en menys d'una setmana ho heu aconseguit!

----

Recuperamos un antiguo post. Lina Ratia, artesana vinculada al proyecto Obrador Xisqueta, nos explica como teñir un tejido con cebolla. Tienes una prenda Xisqueta teñida con cebolla (color amarillo mostaza)? ¿Quieres devolverle el color que con los meses se ha ido decolorando?

Aquí encontrarás la receta para hacértelo tú mismo / a!

Ingredientes:

Piel de cebollala misma cantidad que el peso de la prenda a teñir.

Hervimos la cebolla una 1/2 hora aproximadamente. Enfriamos un poco y la colamos.
Remojamos la pieza en agua un poco caliente y la añadimos al caldo de la cebolla. Lo ponemos todo al fuego y lo dejamos una 1/2 hora más sin que hierva. Dejamos enfriar el baño y luego lavamos con agua tibia y jabón neutro.

La cantidad de piel de cebolla la podemos aumentar en función de la intensidad de color deseada.

Y ya está! Una pieza rejuvenecida con un color muy vivo!Consejos: Aunque somos una familia numerosa y nos encanta la cebolla, de donde puedo sacar 100, 200, 300 g. de cáscara de cebolla???! La manera más sencilla de conseguirla es dirigiéndote a tu verdulería habitual y pedirlesque te recojan la cáscara de las cebollas de las cajas y / o ventas que hagan. Ya veréis que en menos de una semana lo habéis conseguido!

No hay comentarios: