UN PROJECTE SOCIAL / A SOCIAL PROJECT

L'Associació Obrador Xisqueta porta a terme un projecte d'economia social que neix amb la finalitat de pagar un preu just la llana dels pastors i pastores del Pirineu. Treballa l'aprofitament de la llana d’ovelles de raça Xisqueta. El resultat: la formació d'artesans i artesanes; el desenvolupament d'una artesania de qualitat 100% local, 100 % artesana d'innovació i la revalorització de l'ofici de pastor. Obrador forma part del Projecte Grípia, d'on sorgeix l'Escola de Pastors de Catalunya.

jueves, 16 de enero de 2014

A mà 03!: Fem un "moixó" amb el feltre Xisqueta | Hacemos un pájaro con fieltro Xisqueta

[+ adelante en castellano]

A mà 03!: Fem un "moixó" amb el feltre Xisqueta | Hacemos un pájaro con fieltro Xisqueta



En aquest nou tutorial volem treballar amb un nou producte Xisqueta, el feltre industrial. Normalment des de Xisqueta tot el feltre que s’ha elaborat ha estat amb les manetes de les nostres artesanes: 100% fet a mà. 

Des de fa temps i amb l’objectiu d’agilitzar processos ens havíem plantejat de transformar la llana de les nostres ovelles Xisquetes amb feltre industrial, és a dir, fet per màquines. I aquí el tenim! Un feltre impressionant! I lo millor a un preu boníssim, res a veure amb el que coneixeu fins ara! Això és gràcies a que treballem directament amb la matèria primera i som els que n’encarreguen la producció final =  el que se'n diu, circuit curt! ;P

Tenim dos gruixos 3 i 5mm i dos colors, el natural – com sempre! – el cru Xisqueta i el vermell “rojo pasión” ;P. I és que és així, un material, molt i molt versàtil! Per això avui volem compartir amb vosaltres aquest preciós tutorial. 

Fem un moixó?! Doncs anem-hi!

---

Per fer aquest petit animalet ens hem inspirat en el preciós kit d’Alice Melvin per fer un mòbil amb ocells de paper que va anar a parar a les nostres mans. Alice Melvin és una artista escocesa que s’inspira en el seu amor al paper, les il·lustracions i les arts decoratives. Molt recomanable!

PAS 1. Hem agafat la plantilla d’un dels ocells de l’Alice i l’hem copiada en un full d’un cert gramatge. Primer el cos i després la peça que seran les ales. A la plantilla del cos de l’ocell hi hem marcat també els dos talls on hi inserirem les ales i també i hem fet un petit foradet que serà d’on penjarem el nostre ocell de feltre. 


PAS 2. Un cop tenim la plantilla, agafem una planxa de feltre Xisqueta de 3 mm d’una mida aprox. d’un A4. Hi posem les nostres plantilles de paper i amb un llapis marquem el contorn.





PAS 3. Un cop marcades les plantilles les tallarem. Nosaltres hem utilitzat el cúter circular per fer les zones rectes i les tisores per fer les zones corbes. 


PAS 4. Un cop un tenim tallat li donarem la forma, i això ho farem amb una bona planxa de vapor. Tot i que el feltre és força prim és important marcar-lo perquè l’ocell pugui arribar a “néixer” ;P


PAS 5. Abans que res, no us oblideu de marcar i tallar  (també amb el cúter) els traus per on passaran les ales i també el foradet per on posarem el cordill per penjar el moixonet (això ho farem amb un punxó). Un cop fet això, agafarem la peça de les ales, marcarem els talls que indiquen els plecs i un cop fet, hi tornarem a passar la planxa per marcar-ho una mica.


PAS 6. Un cop  ja tenim marcades les ales ja les podeu col·locar al cos del Moixó. Un, dos i... a volar!!


PAS 7. I aquí és on arriba el vostre moment creatiu. Aquest moixonet de color cru pot ser un ocellet ple de vida i color.... fins allí on arribi la vostra imaginació i astúcia. Nosaltres us fem una proposta. Agafeu la vostra màquina de cosir i a brodar!!! Aquí una petita mostra de com donar cara i plomes amb aquest ocell amb una ràpida passada de la màquina.


Bé! I aquí el tenim, llest per volar per casa vostra! Gràcia a l’Alice i a l’Obrador Xisqueta podreu tenir un objecte preciós fet a casa i amb material 100% local. Bon tutorial!

---

En este nuevo tutorial queremos trabajar con un nuevo producto Xisqueta, el fieltroindustrial. Normalmente desde Xisqueta todo el fieltro que se ha elaborado ha sido con las manecillas de nuestras artesanas: 100% hecho a mano. Desde hace tiempo y con el objetivo de agilizar procesos nos habíamos planteado de transformar la lana de nuestras ovejas Xisquet con fieltro industrial, es decir, hecho por máquinas. Y ahí está! Un fieltro impresionante! Y lo mejor a un precio buenísimo, nada que ver con lo que conoce hasta ahora! Esto es gracias a que trabajamos directamente con la materia prima y somos los que encargan la producción final = circuito corto! ; P

Tenemos dos gruesos 3 y 5 mm y dos colores, el natural - como siempre! - El crudo Xisqueta y el rojo "rojo pasión"; P

Y es que es así, un material, muy, muy versátil! Por eso hoy queremos compartir con vosotros este precioso tutorial. Hacemos un pájaro?! Pues vamos allá!

---

Para hacer este pequeño animalito nos hemos inspirado en el precioso kit de Alice Melvin que fue a parar a nuestras manos. Alice Melvin es una artista escocesa que se inspira por su amor al papel, las ilustraciones y las artes decorativas. Muy recomendable!

PASO 1. Hemos cogido la plantilla de uno de los pájaros de Alice y la hemos copiada en una hoja de un cierto gramaje. Primero el cuerpo y luego la pieza que serán las alas. En la plantilla del cuerpo del pájaro hemos marcado también los dos cortes donde insertaremos las alas y también y hemos hecho un pequeño agujero que será donde colgaremos nuestro pájaro de fieltro.

PASO 2. Una vez tenemos la plantilla, cogemos una plancha de fieltro Xisqueta de 3 mm de tamaño aprox. de un A4. Ponemos nuestras plantillas de papel y con un lápiz marcamos el contorno.

PASO 3. Una vez marcadas las plantillas las cortaremos. Nosotros hemos utilizado el cúter circular para hacer las zonas rectas y las tijeras para hacer las zonas curvas.

PASO 4. Una vez uno tenemos cortado le daremos la forma, y
​​esto lo haremos con una buena plancha de vapor. Aunque el fieltro es bastante delgado es importante marcar para que el pájaro pueda llegar a "nacer" ;P

PASO 5. Ante todo, no os olivdéis de marcar y cortar (también con el cúter) los ojales por donde pasarán las alas y también el agujero por donde pondremos el cordel para colgar el pajarito. Una vez hecho esto, tomaremos la pieza de las alas, marcaremos los cortes indicados en los pliegos y una vez hecho, volveremos a pasar la plancha para marcar un poco.

PASO 6. Una vez ya tenemos marcadas las alas ya se pueden colocar en el cuerpo del Moixó. Uno, dos y ... a volar!

PASO 7. Y aquí es donde llega tu momento creativo. Este pajarito de color crudo puede ser un pájaro lleno de vida y color .... hasta donde llegue tu imaginación y astucia. Nosotros te hacemos una propuesta!. Agarra tu máquina de coser y bordar! Aquí una pequeña muestra de cómo dar cara y plumas a este pájaro con una rápida pasada de la máquina.

Bien! Y ahí está, listo para volar por casa! Gracia a Alice y al ObradorXisqueta puede tener un objeto precioso hecho en casa y con material 100% local. Buen tutorial!

No hay comentarios: