UN PROJECTE SOCIAL / A SOCIAL PROJECT

L'Associació Obrador Xisqueta porta a terme un projecte d'economia social que neix amb la finalitat de pagar un preu just la llana dels pastors i pastores del Pirineu. Treballa l'aprofitament de la llana d’ovelles de raça Xisqueta. El resultat: la formació d'artesans i artesanes; el desenvolupament d'una artesania de qualitat 100% local, 100 % artesana d'innovació i la revalorització de l'ofici de pastor. Obrador forma part del Projecte Grípia, d'on sorgeix l'Escola de Pastors de Catalunya.

jueves, 4 de octubre de 2012

La "Roulotte" - Caravana Xisqueta. Nou projecte de divulgació d'Obrador Xisqueta!


[+ adelante en castellano]
Tenim un projecte preciós a les mans! Gràcies a l'ajut del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, aquest hivern 2012 i primavera 2013 portarem a terme el projecte Roulotte - Caravana Xisqueta! Realitzarem tallers gratuïts oferts des de l’estructura mòbil  als pobles petits de les comarques de l’àrea d’influència del Parc Nacional. Aquests tallers tindran diferents formats: coneixement de la raça, l'ofici; feltre, teixit, jocs, etc. La caravana té la missió d'estendre arreu el "missatge Xisqueta". Prenem com a inspiració el magnífic projecte del Cinema "Puck", el cinema més petit del món. Volíem insistir en la divulgació de la tasca que estem fent des de l'Associació Obrador Xisqueta entorn la revalorització de la llana dins de casa nostra.  

  

El per què de la caravana: En el procés de reflexió de com s’havia de fer el projecte de divulgació de l’ovella xisqueta “portes en dins”, el plantejament inicial se centrava en l’organització de tallers convencionals a diferents pobles de les comarques del Parc Nacional, utilitzant les seves sales polivalents o públiques.

Buscant les ubicacions d’aquests tallers vèiem que era molt necessari treballar en aquells poblets petits de capçalera de les valls on no es disposa de cap servei que ajudi a reunir les persones que hi habiten: bar, botiga, casal per a gent gran, sala de jocs, etc. Considerem que aquesta absència de serveis i d’espais lúdics i de trobada condueix molts cops que aquests pobles es despoblin i/o ofereixin una qualitat de vida més pobra pels seus habitants. 

La caravana viatjarà per les comarques Pirinenques dins de l'àrea d'influència del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i Vall d'Aran). Això ho farem treballant la llana Xisqueta fent tallers de petit format dins i fora de la caravana.


Usuaris de la caravana: La caravana està pensada com un servei gratuït en la seva primera etapa de vida. Volem dinamitzar aquests llogarrets i donar una mica d'alegria a aquests poblets a través d’activitats amb materials molt vinculats al territori.

El públic al qui ho volem adreçar, és principalment gent gran i infants. Els primers, els més grans, perquè són els habitants permanents d’aquests poblets, i perquè per la seva condició tenen una mobilitat més reduïda (o bé per la falta de vehicle o bé per la seva edat). Aquests no acostumen a disposar de cap activitat de distracció  durant els mesos d’hivern on els dies són molt curts, fa fred i per tant no poden dedicar-se a la feina de l’hort o a fer passejades a l’exterior, tal i com fan durant la primavera i l’estiu. L’assistència a aquestes persones és important durant aquests mesos per tal de fer-los sentir acompanyats i fer una activitat col·lectiva on es puguin trobar amb altres persones del poble.  

Ben aviat us farem arribar el  nostre especial programa!


 
---


[castellano]

Tenemos un proyecto precioso en las manos! Gracias a la ayuda del Parque Nacional de Aigüestortes y Estany de Sant Maurici, este invierno 2012 y primavera 2013 llevaremos a cabo el proyecto Roulotte - Caravana Xisqueta! Realizaremos talleres gratuitos ofrecidos desde la estructura móvil en los pueblos pequeños de las comarcas del área de influencia del Parque Nacional. Estos talleres tendrán diferentes formatos: conocimiento de la raza, el oficio; fieltro, tejido, juegos, etc. La caravana tiene la misión de extender todo el "mensaje Xisqueta". Tomamos como inspiración el magnífico proyecto del Cine "Puck", el cine más pequeño del mundo. Queríamos insisitr en la dibulgación de la labor que estamos haciendo desde la Asociación Obrador Xisqueta torno a la revalorización de la lana en nuestra casa. Próximamente os haremos llegar el programa y horarios de estos talleres tan particulares!


El por qué de la caravana: En el proceso de reflexión de cómo debía hacerse el proyecto de divulgación de la oveja xisqueta "puertas adentro", el planteamiento inicial se centraba en la organización de talleres convencionales en diferentes pueblos de las comarcas del Parque Nacional, utilizando sus salas polivalentes o públicas.Buscando las ubicaciones de estos talleres veíamos que era muy necesario trabajar en aquellos pueblos pequeños de cabecera de los valles donde no se dispone de ningún servicio que ayude a reunir las personas que habitan: bar, tienda, centro para personas mayores, sala de juegos, etc. 

Consideramos que esta ausencia de servicios y de espacios lúdicos y de encuentro conduce muchas veces que estos pueblos se despueblan y / o ofrezcan una calidad de vida más pobre por sus habitantes.La caravana viajará por las comarcas Pirenaicas dentro del área de influencia del Parque Nacional de Aigüestortes y Estany de Sant Maurici (Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça y Val d'Aran). 

Esto lo haremos trabajando la lana Xisqueta haciendo talleres de pequeño formato dentro y fuera de la caravana.Usuarios de la caravana: La caravana está pensada como un servicio gratuito en su primera etapa de vida. Queremos dinamizar estos aldeas y dar un poco de alegría a estos pueblos a través de actividades con materiales muy vinculados al territorio.El público al que queremos dirigir, es principalmente ancianos y niños. Los primeros, los más grandes, porque son los habitantes permanentes de estos pueblos, y porque por su condición tienen una movilidad más reducida (o bien por la falta de vehículo o bien por su edad). Estos no suelen disponer de ninguna actividad de distracción durante los meses de invierno donde los días son muy cortos, hace frío y por tanto no pueden dedicarse al trabajo del huerto o dar paseos en el exterior, tal como hacen durante la primavera y el verano. La asistencia a estas personas es importante durante estos meses para hacerles sentir acompañados y realizar una actividad colectiva donde se puedan encontrar con otras personas del pueblo.

Muy pronto os haremos llegar nuestro especial programa! 

1 comentario:

Montse dijo...

Quina bona idea!!!!!
Suposo que pels avis necessitareu alguna cosa més gran que la puck del Toni, però només amb la meitat de la seva màgia ja serà un èxit, segur! :)
Endavant!